5 tips voor het kopen en inrichten van boekenkasten

Boekenkasten zijn een echte blikvanger in elk interieur. Ze stralen kennis uit, intelligentie en een verzameling van verhalen. Ook al wordt ons leven steeds digitaler, er gaat niets boven een goed boek waarmee je een andere wereld in duikt en waar je even goed voor gaat zitten. Daarom mag je met deze waardevolle bezittingen best pronken en iedereen laten zien hoeveel jij van lezen houdt. Om dat te doen heb je één of meerdere boekenkasten nodig en met de volgende tips maak je hier iets speciaals van.

Tip 1: gebruik je boekenkasten als scheidingswand

Met boekenkasten kun je veel meer dan je misschien zou denken. Je kunt er bijvoorbeeld een scheidingswand van te maken tussen woonkamer en eetkamer of om een bed van de rest van de kamer te verbergen. Kies dan voor een open boekenkast, zodat je het ruimtelijke gevoel niet helemaal kwijtraakt. Door hier boeken in te plaatsen wordt de scheiding duidelijker.

Tip 2: neem de afmetingen van je grootste boek mee

Het doel van boekenkasten is natuurlijk dat je boeken er in passen. En dat betekent dat je grootste boek toonaangevend is. Neem de afmetingen van dat boek dus mee naar de winkel en beoordeel zelf of de afstand tussen de planken voldoende is. Een andere oplossing voor dit probleem zijn boekenkasten waarmee je de planken zelf verstelt op de afmetingen die je nodig hebt. Dit geeft je flexibiliteit met betrekking tot de hoogte, maar ook het design en de manier waarop je je boekenkast inricht.

Tip 3: benut alle ruimte

Als jij van lezen houdt, dan zullen jouw boekenkasten voller en voller worden. En dat betekent dat je het beste alle ruimte benut die je hebt. Het goede nieuws is dat boeken ook erg goed passen bijvoorbeeld onder schuine daken. Je gebruikt dan elke centimeter die je ter beschikking hebt door daar een boekenkast te plaatsen met schuine randen of er individuele planken op te hangen.

Tip 4: laat je boeken zien

Een mooie boekenkast is natuurlijk schitterend, maar je boeken zijn je pronkstukken. Laat deze dan ook zien door de mooiste kaften te pakken en deze tentoon te stellen. Eventueel creëer je contrast door sommige boeken te stapelen en anderen rechtop te zetten. En uiteraard zorg je voor harmonie in je boekenkast. Plaats de boeken op alfabetische volgorde, op onderwerp, op afmetingen of op kleur, zodat je kast een mooi geheel vormt en niet rommelig overkomt.

Tip 5: gooi geen boeken weg

Boekenkasten zijn een verzamelplaats van verhalen, geschiedenis en documenten. Jouw boekenkast geeft jouw leven weer, de interesses die je hebt en de dingen die je hebt meegemaakt. Gooi daarom nooit boeken weg, maar zorg ervoor dat je boekenkasten al je boeken kunnen huizen. Wie weet wil je een keer weer herinneringen opdoen door een oud kinderboek te pakken, door een klassieker te lezen of een stripboek te openen.

Met een boekenkast heb je deze herinneringen altijd tot je beschikking en dat terwijl je je interieur verrijkt. Een goed ingerichte boekenkast zal in geen enkele woning misstaan.