Deurklinken – tijd om ze te vervangen?

De zoektocht naar deurklinken verloopt iets anders dan naar broodjes. Dagelijks heb je brood nodig, dus je weet waar je dat lekker kunt kopen. Maar hoe vaak ga je nu eigenlijk deurbeslag kopen? Niet vaak, vandaar dat dit artikel ingaat op iets dat we dagelijks ettelijke keren vasthouden, maar jaren niet hoeven te kopen.

De prijs van deurklinken

Als nuchtere Hollander blijft dat een eerste afweging. Die prijs kan door het dak gaan maar ook zo laag zijn dat je denkt dat je plastic koopt. En soms heb je dan gelijk want een bakelieten deurklink is gemaakt van het eerste ‘plastic’ dat werd uitgevonden: bakeliet. Wat opvalt is het prijsverschil tussen deurkrukken en deurklinken onderling. Dat is er omdat zowel kwaliteit, vorm als kleur kunnen verschillen. Vooral kleur is een dingetje. Het is een hele kunst om kleur goed tot z’n recht te laten komen op een deurkruk. 

Dan het waarom 

Je hebt toch al deurkrukken? Goed, eentje hangt een beetje slap naar beneden en de andere heeft een wat ruw oppervlak. En in de gang boven zitten twee deuren naast elkaar met verschillende modellen, maar ja. Inderdaad: maar ja. Dat geeft al aan dat de deurklink vaak vergeten wordt mee te nemen als je bijvoorbeeld je huis gaat stylen. Terwijl juist die deur accenten heel bepalend zijn. Deurkrukken, vooral matzwarte, geven je deuren ook meer statigheid en uitstraling. En een goede kwaliteit deurklink voelt ook anders, massiever, betrouwbaarder. Heb je al een interieurstijl waar je tevreden mee bent? Pas dan je deurbeslag er eens op aan – het maakt je stijl zoveel mooier. Ga je nog stylen? Verdiep je dan eens in het enorme assortiment van deurkrukken. Ze zijn er zelfs in mat gouden kleuren, met een hang naar zowel kitsch als chique. Bijzonder passend bij een Bohemién style of een ver doorgevoerd klassiek interieur.

Dan welke deurklinken? 

Over stijl werd net al gesproken. Blijft nog de hoofdvorm. Dit is heel persoonlijk vooral omdat jij je eigen sfeer en stijl in huis hebt. En daar moet deurbeslag wel mooi bij passen. Anders detoneert die snel. Deurbeslag neemt niet veel ruimte in maar is in grote egale deurvlakken wel erg opvallend. Waar kun je uit kiezen?

Deurkrukken zonder schild

Eertijds werden ze veel geplaatst en nu keren ze terug, vooral in woningen met een moderne uitstraling. Het verticale schild ontbreekt dan geheel achter de deurhendel. Soms is hij vervangen door een kleine rozet, een afdekplaatje dat het geheel een nette look geeft.

Deurkrukken met schild

Voor degenen die een wat robuustere uitstraling verlangen, zijn deurklinken met schild geschikt. Als geheel komt dit deurbeslag wat massiever over. Het benadrukt degelijkheid.

Deurkrukken met sleutelgat (of toiletsluiting)

Dit zijn deurkrukken in een schild waarbij onderaan het schild ruimte is voor een sleutelgat of een toiletsluiting. Die gaan vaak ook op de deuren van voorraad- of kleerkasten. En de toiletsluiting is natuurlijk ook heel geschikt voor de badkamerdeur.

Drie hoofdtypen deurklinken 

Die deurklinken zijn natuurlijk uit te werken naar vele modellen en kleuren. Die tonen een bepaalde stijl of zijn van steeds weer ander materiaal gemaakt. Zoals aluminium, roestvrij staal, kunststof of ijzer.

Ga naar Mooideurbeslag.nl om direct te bestellen!