Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

Je bent misschien opzoek naar een nieuw dekbed, echter weet je niet goed welke soorten dekbedden er zijn. Is dit het geval, lees dan vooral verder, want in dit artikel leggen we je precies uit welke soorten dekbedden er zijn. De is keuze is namelijk vrij divers en elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Weet daarom goed welke keuzes je kunt maken en waar je dan naar moeten kijken.

De maten

Om een goed beeld te krijgen over welk type dekbed je nodig hebt is het verstandig om te kijken naar welke maat je nodig hebt en uiteraard sluit deze aan op je matras. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om te gaan voor een iets groter formaat dan je matras, maar zorg ervoor dat je niet een te klein dekbed hebt. De meest voorkomende maten zijn: 140×200/220, 200×200/220, 240×200/220, 240/260×200 en 240/260×220.

Vullingen

Een onderdeel van de verschillende dekbedden is natuurlijk voor een groot deel de vulling. Dit is namelijk een belangrijk aspect als het gaat om de verschillende soorten dekbedden. Je zo heb je een donzen dekbed en uitermate geschikt is voor de winter. Dons is goed isolerend en biedt desondanks een goed gewicht. Ook is wol goed geschikt voor de winter, wol houdt warmte namelijk goed vast. Daarnaast heb je katoen, bamboe en synthetisch materiaal. Elk heeft zijn eigen voordeel, synthetisch materiaal kun je bijvoorbeeld goed wassen omdat het simpelweg gewoon in de wasmachine kan. Bamboe is goed geschikt voor in de zomer.

Warmte klassen

Wat voor jou de beste keuze is kan je laten baseren op de warmteklasse van een dekbed, die bepaald namelijk hoe isolerend het dekbed is. Dit heeft voornamelijk met het materiaal van de vulling te maken. Je hebt 4 verschillende warmteklassen die oplopen van extreem isolerend naar koel voor in de zomer. Hieronder de 4 warmteklassen:

  • Warmteklasse 1: extreem isolerend en perfect voor koude winterdagen. Vaak is dit type een dons dekbed.
  • Warmteklasse 2: geschikt voor in de winter. Dit type is net als warmteklasse 1 geschikt voor in de winter, echter is deze wel wat minder warm en voor sommige mensen dus beter geschikt.
  • Warmteklasse 3: lente/herfst dekbed, dit type zit tussen een zomer- en winterdekbed in en daarom ideaal voor mensen die het in de zomer snel koud en in de winter snel warm hebben. Dit biedt een goede middenweg.
  • Warmteklasse 4: zomerdekbed, zoals de naam zegt is dit type behoorlijk geschikt voor de zomer. Deze types zijn koel voor warme zomernachten.

Kijk dus waarvoor je het dekbed nodig hebt en kies op basis daarvan een warmteklasse.